Varukorg

Summering

Hitta butik Kontakta oss
Välja fasthet

Välja fasthet

Att välja rätt fasthet på din säng

Alla har vi säkert någon gång hört att en fast säng är det enda alternativet för en person som har ont i ryggen. Detta är bara en myt. En för fast fjäder kan likaväl leda till smärta, stelhet och ömhet i kroppen som en för mjuk fjäder kan. Oavsett om sängen är mjuk eller hård kan den ge hög komfort samtidigt som den bidrar till perfekt stöd för just din kropp. Vilken fasthet som därmed passar dig beror till stora delar på din kroppsform, tyngdpunkter, sovposition och naturligtvis dina personliga preferenser.

På KungSängen är vi måna om att alla ska få sova gott om natten, därför hjälper och guidar vi dig till rätt val, och hjälper dig att hitta en säng som är bra för just dig, dina behov och din kropp.

Idag pratas det mer om följsamhet och ergonomi snarare än om man ska välja en Mjuk, Medel, Fast eller Extra Fast fjäder i sin säng. Fastheten på din säng handlar alltså om hur hård eller mjuk resåren är och din sovposition har en stor betydelse i valet av fasthet. Oavsett om du brukar sova på rygg, sidan eller mage är det A och O att du väljer en fasthet som följer kroppens naturliga former och som hjälper din kropp att behålla en neutral position i sängen.

Faktum är att ingen människas kropp är helt rak eller symmetrisk och behöver därför ha stöd från ett underlag som kan spegla hela din kropp på sängen, och inte enbart axlar eller höfter. Allt handlar alltså om att alltid sätta en naturlig belastning på fjädern. Till exempel är det viktigt att veta att människans ryggrad inte är spikrak, utan den har en S-liknande form. Detta innebär att sängen och fastheten du väljer behöver vara anpassad efter primärt överkroppens form och därmed även efterlikna din svank och bröstrygg.

Nedan specificerar vi tre punkter som är av stor betydelse i valet av fasthet på din säng:

1. Vikt och längd

I första hand är det viktigt att utgå från din vikt och längd. Som en allmän riktlinje brukar man säga att en tyngre person kan behöva en fastare säng för att få tillräckligt bra stöd för kroppen, medan en lättare person kan tycka att en mjukare säng ger bättre komfort. Detta behöver dock inte alltid vara en sanning. Vilken fasthetsnivå som passar vilken kroppsvikt har visat sig skilja sig åt mellan olika sängtillverkare, men för oss på KungSängen har vi en allmän och generell uppskattning om att en resårmadrass som är Medel i fasthet ger lagom stöd för en person som väger mellan 55-75 kilo, medan en Fast resårmadrass är bäst lämpad för personer som väger mellan 80-100 kilo.

Förutom vikten som en riktlinje spelar även längden stor roll i valet av rätt fasthet samt hur resåren beter sig och agerar. En person som är 190 cm lång och väger 95 kilo sprider ut sin kroppsvikt på en jämnare och större yta på sängen än en person som är 170 cm långt med samma kroppsvikt. För den längre personen kan alltså en mjukare resår passa perfekt. Även om du alltså är väldigt lång och väger mycket, och ligger precis på gränsen mellan medel och fast, kan du välja att ’’gå ner’’ en fasthetsgrad i sängen. Är du lång får du en jämnare viktfördelning vilket att kroppsvikten lägger sig på en större yta av sängen. För att förenkla detta kan man tänka som exempel att om du lägger ett klot som väger 80 kilo på sängen så kommer den att sjunka ner maximalt på samma och en mindre yta i jämförelse om man lägger en lång trästock på sängen med samma vikt som då fördelar ut sin vikt på en större del av sängen.

För att få tillräckligt med utrymme och jämn fördelning på sängen är det också bra att ibland tänka på att ha en lite längre säng än vanligt, därför rekommenderar vi att personer som är längre än 190 cm bör överväga att ha en 210 cm lång säng för att få mer utrymme för kroppen samtidigt som man fördelar och jämnar ut trycket på hela sängen mer naturligt.

Dessutom spelar antal zoner stor roll på resåren som även påverkar fastheten där samma fasthet kan skilja sig mellan olika resårtyper. Läs mer om zonindelning här.

2. Kroppsform

Din kroppsform spelar minst lika stor roll som vikten och längden och påverkar hur mycket eller lite stöd du behöver från din säng. En person som är kurvig, fördelar sin vikt ojämnare på sängen än en person som är rakare i kroppen. För dig som har en kurvig kroppsform är det även viktigt att tänka på vilken zonindelning du har på dina resårer, då detta påverkar var du behöver och får mest stöd för din kropp. För dig som har en kurvigare kroppsform kan det alltså betyda att om du ligger på gränsen mellan två fastheter baserat på din vikt och längd, väljer det mjukare alternativet för att hela kroppen ska få tillräckligt bra stöd i sängen. Medan en person med rakare kroppstyp kan ligga perfekt i en fastare säng då tyngden fördelas mer lika på fjädrarna.

Människan har oftast två kroppsdelar som sticker ut markant, nämligen axlar och höfter. Beroende på kroppsform och uppbyggnad kan detta variera avsevärt. Därför är det alltid viktigt att du väljer rätt säng med rätt fasthet och zonindelning för din kropp som ger dig rätt förutsättningar för en god natts sömn.

3. Sovställning

Din sovställning är också en avgörande faktor för vilken fasthet du behöver i din säng. Till exempel är en riktlinje att om du sover på mage så ska du välja en fastare resår i sängen. Däremot om man sover på rygg eller på sidan är det väldigt viktigt att man noggrant går igenom olika sängar och fastheter samt jämför vilken säng och vilken fasthet som passar just dig bäst. Viktigt att tänka på är att särskilja på en fast fjäder och en fast känsla. En fast fjäder per benämning kan fortfarande ge en mjukare känsla beroende på vad det är för typ av bäddmadrass på sängen samt vilket material som finns runt om kring själva resåren. Medan många i vissa fall upplever att en mjukare fjäder ger en fastare känsla. Detta beror delvis på att man då får en närmare kontakt med fjädern och sätter en naturlig press och tryck på resårerna. Du bör alltså vara öppen och mottaglig för att prova olika typer av sängar med olika typer av fastheter. Det är inte alltid det som du först trodde skulle passa dig som i slutändan visar sig fungera bäst för din kropp och avslappning.

Zonindelning_right.jpg

Vanligt misstag vid val av ny säng

Ett annat viktigt övervägande i valet av en ny säng är naturligtvis din personliga preferens. Många gånger reflekterar vi på vad vi har idag som brukar vara anledningen till att man vill byta säng. Kommer du från en gammal säng som blivit nedlegad, är väldigt mjuk och som bidragit till smärta och kroppsliga bekymmer brukar man ställa in sin tanke på att man ska byta till raka motsatsen. Det vill säga en stenhård säng. Detta är inte alltid det bästa för en eller rätta lösningen på problemet.

Bara för att din gamla mjuka säng har gjort att du får ryggont innebär inte det att en ny men stenhård säng kommer ge din rygg ett bättre stöd. Precis som att alla människor är byggda på olika sätt, byggs även alla sängar olika för att mätta just ditt behov.

Vikten av sängens kvalité och material

När du väljer en ny säng med rätt fasthet för din kropp är det också väldigt viktigt att tänka på sängens kvalité och konstruktion. En resårmadrass med bra, hållbara naturmaterial kan ge bättre stöd och längre livslängd, oavsett om du väljer en mjuk, medel, fast eller extra fast resår i sängen. Eftersom sängen är en långtidsinvestering som ska hålla i flera decennier är därför råvarorna i sängen väldigt viktiga och spelar stor roll i valet av din nya säng. På KungSängen har vi därför väldigt noga valt ut vilka råvaror vi väljer att tillverka våra sängar av. Svenskt stål, träramar från svenskt skogsbruk och högkvalitativt skum från Sverige är en därför självklarhet för oss då vi producerar våra handgjorda sängar i Enköping. En resårmadrass som är täckt av naturmaterial som naturlatex, ull och bomull ger en bättre och jämnare tryckavlastning, lång hållbarhet, bättre komfort och en behagligare känsla under många år framåt.

fasthetpositioner.png


Viktigt att tänka på vid valet av fasthet i din nya säng:

Semestersängen är inte alltid den bästa

Under semestern när man reser till länder med varmare klimat än Sverige och sover i hårda sängar, brukar man efteråt reflektera över vilken säng man har hemma i sitt sovrum. Många anser då att man sover bättre i en fastare säng som man gjort under semestern. Detta stämmer inte. När man är i ett land med ett klimat och temperatur som är nära vår kroppstemperatur, mellan +5 till -5 grader blir muskulatur och leder i kroppen mjukare och därmed mer rörlig. Därför är man inte lika utsatt mot vilket underlag man sover på eller om sängen är hårdare än vad som vanligtvis passar dig när du är hemma. Alltså, om du varit på semester utomlands där du sovit i en stenhård säng, funkar det för en kortare period och i ett varmare klimat och går därför inte att ha som en referens när man ska byta till en säng som man sover i permanent.

Ryggradens S-liknande form
Glöm myten om att en hård säng är det bästa för ryggen. Det som är bäst för din rygg är en säng och ett underlag som reflekterar exakt hur din kropp är byggd. Eftersom din ryggrad naturligt har en S- liknande form och du har bredare höfter, behöver du ligga i en säng och en fasthet som håller din kroppsposition neutral och inte avviker från din normala kroppshållning. 
 

Kroppens behov ändras

Bara för att du idag sover i en säng som blivit för mjuk eller är för hård innebär inte det att din nya säng ska vara raka motsatsen. Var öppen för att prova olika sängar med olika fastheter. Din kropp och dina behov ändras med åren, därför är det viktigt att inte ha förutfattade meningar om vad som funkar bäst för dig bara för att det har gjort det tidigare eller under en kortare period. 

Ge din nya säng tid
En helt ny fabrikssäng med bra högkvalitativa fjädrar behöver man ge minst 60 sovnätter på rad innan man korrekt och rättvist kan bedöma hur den känns. Ha därför tålamod med din nya säng, låt fjädrarna få anpassa sig till din kropp och din kropp till fjädrarna. De första två månaderna är alltså en invänjningsperiod där man behöver känna in sin nya säng och vänja sig vid den. 

Skillnader på fjäder

Tänk på att särskilja på om du vill ha en fast fjäder eller en fast känsla i din säng. Alla våra sängar i sortimentet har flera olika fasthetsalternativ och om du jämför en FAST fjäder i två olika sängar kan det skilja väldigt mycket. En FAST fjäder med skumkärna eller naturlatexkärna känns olika, samt vilken typ av zonindelning fjädrarna har.

Skillnaden mellan zonindelning och fasthet

Viktigt att skilja på zonindelning och fasthet. Fastheten på resåren bestäms av tjockleken på ståltråden, ju tjockare ståltråd desto fastare fjäder medan en tunnare ståltråd innebär en mjukare fjäder. Zonindelning däremot handlar om ett eller flera partier på resåren som ger en lite mjukare känsla än övriga fjädrar.

Olika resårval för olika kroppstyper

Din kroppsform och sovställning är de viktigaste faktorerna och avgör vilken fasthet du ska ha i din nya säng. Man ska alltid sträva efter att placera kroppen så rakt och neutralt som möjligt i sängen, oavsett hur man är byggd eller ser ut. En person med timglasformad kropp, alltså breda höfter, smal midja och breda axlar bör välja en mjukare fjäder medan en person med rakare och mindre kurvig kroppsform bör välja en mjukare fjäder som ger tillräckligt bra stöd för hela kroppen.

Valet av rätt fasthet i din nya säng är alltså inte alltid det lättaste. Hos oss på KungSängen är vi måna om att alla ska få en god natts sömn. Välkommen in till några av våra butiker så hjälper vi dig att sova lite bättre om natten. Du hittar din närmsta butik här.