Varukorg

Summering

Hitta butik Kontakta oss

Ta hand om din säng

Ta hand om din säng

En drömguide för dig som vill sova i en ren och fräsch säng hela natten lång.

Att bädda ner sig i en krispigt nybäddad säng med dina favoritsängkläder i rätt färger och material av högsta kvalitet är en svårslagen känsla. Trots detta glömmer vi ofta bort att ta hand om den kanske viktigaste möbeln i vårt sovrum, sängen. Det behöver inte vara så svårt eller komplicerat. Här är våra bästa tips få din drömsäng, kuddar och täcken att hålla lite längre. Så att du kan njuta mer och uppnå just din drömsömn. 

Baddning_nougat_1080x10280.jpg


VRID OCH VÄND – För att behålla en så neutral känsla som möjligt på din bäddmadrass är det bra att man vrider och vänder på sin bäddmadrass varje gång man bäddar rent sängen. En tumregel är att göra detta minst varannan vecka. På så sätt fördelar man trycket jämnt över hela madrassen, vilket gör att din bäddmadrass håller formen bättre under en lång tid. 

DAMMSUG OCH VÄDRA REGELBUNDET – Alla slags madrasser ska dammsugas och vädras med jämna mellanrum, oftare än vad man tror. Dammsug gärna din bäddmadrass en gång i månaden för att hålla kvalster och damm borta. Ta för vana att vädra din bäddmadrass regelbundet, gärna i samband med att du bäddar rent sängen. Öppna fönstret i sovrummet, häng ut den på balkongen eller terrassen och se till att vädra din madrass i solen och den friska luften så ofta du kan. Låt madrassen vädras i minst sex timmar. Under sommaren rekommenderar vi att du vädrar din bäddmadrass i solen, då solen effektivt tar bort bakterier och fukt som kan finnas i din bäddmadrass.  

TA BORT LUKT OCH FLÄCKAR – Svett, damm och andra ofräscha saker som hamnar i din bäddmadrass kan göra att den börjar lukta. Då kan du använda dig av textiltvätt eller möbelschampoo som du enkelt använder för att göra rent med. På så vis får du även bort eventuella fläckar. Ett annat tips som är bra men som inte många känner till är att du kan strö över bakpulver eller bikarbonat på din madrass och låta det verka i ca 30 minuter. När pulvret verkat och dunstat klart i madrassen är det bara att dammsuga upp resterna. Bakpulver och bikarbonat innehåller naturliga deodoranter som hjälper till att neutralisera lukt. 



BÄDDMADRASSENS LIVSLÄNGD - En tumregel gällande livslängden av bäddmadrasser är att din bäddmadrass behövs bytas ut var 5-8 år. Det kan däremot skiljas beroende på vad för typ av bäddmadrass du har. Bäddmadrasser som innehåller mycket syntetmaterial (skum, fibervadd) behöver man ta hand om oftare, dvs vrida och vända, dammsuga och vädra regelbundet, medan bäddmadrasser som innehåller naturmaterial (100% naturlatex, ull, bomull, tagel) håller generellt i 12-14 år då de kräver mindre underhåll, behåller en hygienisk sovmiljö samt att naturmaterial leder bort och avvisar fukt, överskottsvärme och framförallt kvalster upp till 70% bättre än andra typer av material samtidigt som kärnan inte får sättningar eller missformning på samma sätt som syntetiska material. 



ANVÄND MADRASSKYDD OCH KUDDSKYDD – Den absolut bästa investeringen för att förlänga livslängden på din bäddmadrass är att använda ett madrasskydd. Många bäddmadrasser har idag pikeringar som innebär igen-sydda sömmar i tyget och kärnan för att materialet på insidan inte ska förflytta sig, vilket också innebär att man oftast inte kan ta av och tvätta yttertyget. Därför är madrasskydd ett extra bra komplement då du får ett mjukt skydd som tar hand om eventuella fläckar och är enkel att tvätta i tvättmaskinen. Se gärna till att ha ett madrasskydd som innehåller så mycket naturmaterial som möjligt, till exempel i bomullsvadd eller bambufiber. Ett madrasskydd med naturmaterial hjälper till extra mycket med att behålla en sval och behaglig känsla i sängen under nattens gång, så du slipper bli för varm när du sover. Upptäck vårt sortiment av madrasskydd här⇒ 
 


FÖRLÄNG LIVSLÄNGDEN PÅ DIN KUDDE - Samma sak gäller för dina kuddar. Våra kuddskydd finns i bomullspercale som är vävda av finkammad bomull som är väldigt trådtäta, håller länge och ventilerar bra. Du får en sval och krispig textil med len yta som skyddar din kudde mot fläckar. Till exempel en dunkudde mår bäst av att tvättas sällan, när du då använder ett kuddskydd får du därmed en kudde som håller sig fräschare och behåller sin sköna känsla längre. Ett kuddskydd har du under ditt örngott. Upptäck våra kuddskydd här⇒

bed.jpg

Checklista vid felsökning

Om du skulle råka ut för något som betraktas vara felaktigt på din säng efter en tid finns det en rad felsökningar du själv kan göra innan du kontaktar oss för vidare hjälp. 

Sängben/medar

- Kontrollera först och främst att sängben eller medar är ordentligt åtdragna. Dessa ska efterdras några veckor efter montering och därefter någon gång per år. 

- Sätt på möbeltassar då rörelse mellan sängben/medar och vissa golvytor kan bidra till att ljud eller gnissel uppstår. 

Vändbar resår/mellanmadrass: 

- Om du har en ställbar eller kontinentalsäng kan det ibland förekomma lite ljud. Detta kan bero på att fjädrarna ibland drar ihop sig under transport. Skaka därför om din resårmadrass där det låter för att få fjädrarna att lossna från varandra.  

Tips: du behöver inte vända eller vrida på din resårmadrass. De allra flesta resårmadrasser innehåller idag olika typer av zonindelning vilket innebär att om man placerar resårmadrassen felaktigt eller vrider den åt fel håll, kan komforten komma att ändras avsevärt. Vi rekommenderar därför att din resårmadrass alltid är placerad åt rätt håll för att säkerställa att huvud- och fotända är placerad korrekt för optimal komfort. 

Motorer 

- Om din ställbara säng inte fungerar, kontrollera propparna i din bostad samt att kontakten sitter ordentligt i vägguttaget och att handkontrollens sladd är ordentligt ansluten till motorn. 

- Vissa sängar har flera motorer. Det kan förekomma att synkningssladden mellan dem har åkt ut. Sätt tillbaka sladden och nollställ motorerna genom att sänka ned sängen till plant läge. 

- Efter ett par år kan det förekomma att damm eller smuts ligger i de rörliga delarna under sängen och man behöver då eftersmörja dessa. 

- Ställbara sängar brukar oftast vara utrustade med ett reservbatteri som aktiveras vid strömavbrott. Vi rekommenderar därför alltid att batteriet byts vart annat år (9 volts batteri). 

BÄDDMADRASSEN RÖR PÅ SIG/TYGET DRAR IHOP SIG 

Om bäddmadrassen glider av sängen när du ska ta dig i och ur den kan det bero på att sängen behöver lägre ben/medar. Du kan också prova att lägga ett glidskydd under bäddmadrassen så att den ligger bättre på plats (finns att köpa i någon av våra butiker). 

Prova att vända bäddmadrassen upp och ned och/eller vrid den 180° så att huvud- och fotända byter plats (detta bör göras regelbundet för att fördela tryckpunkter jämnt på kärnan för ökad livslängd). 

TRYGGHET I DIN STÄLLBARA SÄNG 

Om det skulle bli strömavbrott finns en batteri backup så att din säng alltid kan sänkas ned till ursprungsläget (batterier ingår alltid i alla våra ställbara sängar). 

Ta hand om din säng

Om du mot all förmodan själv inte lyckas lista ut vad felet är på din säng är du naturligtvis alltid välkommen att kontakta vår kundtjänst här eller din närmaste KungSängen butik för vidare hjälp och information.

Se alla våra butiker här⇒